AcasăAcasă
Ulei de măslineUlei de măsline
ReţeteReţete
Întrebări frecventeÎntrebări frecvente
ContactContact

Lechin (de Sevillia)

Lechin (de Sevilla) (lăptişor – numele provine de la aspectul pulpei fructului de măslină) este o specie de măslini cultivată preponderent în Sevillia, Cordoba, Cadiz, Malaga şi Huelva. Măslinul are rădacini puternice şi coronamentul des şi lat. Tolerează foarte bine uscăciunea şi solurile sărace şi aride. Nu este însă o specie productivă, multe fructe cad înainte de coacere. Măslina este uşor asimetrică, elipsoidală şi mijlocie, are cca. 3,1 gr. Este costisitoare culegerea fructelor deoarece arborele este mare, iar măslinele au coada foarte rezistentă la rupere. Conţinutul de ulei este mediu spre mic cca. 18%. Este utilizata atăt pentru producerea uleiului de măsline, cât şi pentru consum ca atare. Raţia pulpă/sâmbure este de 7,2-8,5  iar coacerea este foarte timpurie. Denumirea de origine se află sub protecţie. Acest ulei conţine o cantitate mare de acid palmitic (13%) şi un conţinut redus de acid stearic şi acizi graşi saturaţi. Cu toate acestea, combinaţia în sine este instabilă, cu tendinţe de oxidare în timp. Uleiul prezintă un gust uşor amărui, cu aromă de migdale verzi. Este foarte fin şi plăcut la gust, in mod special, când este proaspăt.Este cel mai bine utilizat pentru salate ca şi pentru aromarea finală a cărnii la grătar sau a legumelor verzi gătite sau gratinate.