AcasăAcasă
Ulei de măslineUlei de măsline
ReţeteReţete
Întrebări frecventeÎntrebări frecvente
ContactContact

Hojiblanca

 Hojiblanca (frunze albe – numee i s-a dat de la faptul că frunza este alba pe revers) este o specie de măslini originară din Sevillia, Malaga şi Cordoba, şi acoperă circa 16% din plantaţiile Andaluse. Este mult mai răspândit în afara Spaniei. Îl găsim în plantaţii în jurul Sevilliei, Malaga şi Cordoba. Măslinul are dimensiuni medii (în jur de 6-8 m.) şi rezistă foarte bine la frig şi intemperii. Măslina este simetrică şi mare, aproape sferică şi are cca. 4,3 gr.  Este relativ dificil de cules prin mijloace mecanice pentru că este foarte rezistentă la rupere. Are un conţinut scăzut de ulei de aprox. 17%. Este utilizată atât la producerea uleiului de măsline, cât şi pentru consum ca atare. Raţia pulpă/sâmbure este de 8,0 iar coacerea este târzie. Denumirea este înregistrată. Acest ulei conţine o cantitate mare de acizi graşi (75%) şi 7% acid linoleic, cu observaţia ca acizii saturaţi sunt mai puţini decât în majoritatea uleiurilor de măsline, fiind un ulei stabil şi recomandat pentru diete. Are tendinţa de oxidare foarte redusă. Măslinele Hojiblanca sunt cunoscute pe aceste meleaguri încă din antichitate şi produc uleiuri care variază mult din punctul de vedere al aromei, dar in general tind să fie de un plăcut dulce-amărui fructat, uşor piperat cu vagă arom de migdale. Deoarece rezistă cu succes la răcire, acest ulei deosebit de stabil este perfect pentru supele servite reci. Este in egala masura bun şi pentru prăjit şi marinat. În plus, este absolut magnific pentru copt asigurând atât dulceaţa cât şi savoarea. Şi măslinele negre date de acest arbore sunt deosebit de apreciate.