AcasăAcasă
Ulei de măslineUlei de măsline
ReţeteReţete
Întrebări frecventeÎntrebări frecvente
ContactContact

Cornicabra

Cornicabra (corn de ţap) este o specie de măslini originară din Mora de Toledo, şi este a doua specie cultivată în Spania ca şi suprafată. Îl găsim în plantaţii în jurul Toledo, Ciudad Real în Castilla şi în La Mancha. Măslinul are dimensiuni medii (în jur de 6-8 m.). Măslina este asimetrică şi mijlocie-mică, are cca. 3 gr. şi este dificil de cules prin mijloace mecanice pentru că este foarte rezistentă la rupere. Are un conţinut de ulei de aprox. 19%. Este utilizată atât la producerea uleiului de măsline, cât şi pentru consum ca atare. Raţia pulpă/sâmbure este de 5,0 iar coacerea este târzie. Denumirea este înregistrată. Acest ulei conţine o cantitate sporită de acizi monosaturaţi, fiind un ulei stabil şi recomandat pentru diete. Are tendinţa de oxidare foarte redusă. Uleiul obţinut din aceste măsline antice în formă de corn de ţap are un gust dulce-amărui cu accente picante, foarte bine dozate şi o textură catifelată cu o tentă verzui-aurie. Uleiul din măsline coapte Cornicabra are uşoare reminiscenţe de avocado, care cu delicateţe, îl insoţesc. Folosiţi uleiul de cornicabra direct din sticlele pe ciorba rece, pe cartofii fierbinţi sau în salata de fasole boabe ori pentru legumele verzi fierte inăbuşit, soteul de peşte sau pui ori chiar pe carnea marinată.