AcasăAcasă
Ulei de măslineUlei de măsline
ReţeteReţete
Întrebări frecventeÎntrebări frecvente
ContactContact

Arbequina

Arbequina este o specie de măslini originară din oraşul Arbeca. În prezent, se cultivă preponderent în Catalonia şi Aragon. Măslinul are dimensiuni mici (în jur de 5 m.). Măslina este simetrică şi mică, are doar cca. 1,9 gr. şi este dificil de cules prin mijloace mecanice, însă are avantajul unui procent de ulei 22% bun. Din acest motiv, este utilizată aproape în exclusivitate la producerea uleiului de măsline, şi mai puţin pentru consum ca atare. Raţia pulpă/sâmbure este de 4,6 iar coacerea este timpurie. Denumirea de origine se află sub protecţie (DoO). Uleiul este foarte uşor şi este obţinut din măslinele tinere, mici şi delicate tip Arbequina. Acest ulei conţine o cantitate sporită de acid linoleic decât majoritatea uleiurilor fiind mai delicat, si de aceea are tendinţa de oxidare. Uleiul prezintă o aromă de ierburi şi de fructe cu urme de migdale şi anghinare şi are un gust uşor amărui cu o textură foarte fină, mireasmă bogată, iar culoarea variază între auriu şi verde pal. Trebuie menţionat că acest ulei tânăr nu este tocmai potrivit pentru gătit. El este cel mai bine utilizat pentru salate ca şi pentru aromarea finală a peştilor la grătar sau a legumelor verzi gătite sau gratinate ca şi pentru frăgezirea feliilor de pâine prăjite. Poate fi utilizat doar ca o aromare  finală a preparatelor deja scoase din cuptor pentru o savoare şi fineţe deosebită. Uleiul în sine, este cel mai apreciat ulei de masă din intreaga Catalonie. Acest ulei în mod special trebuie păstrat la loc întunecos şi rece, bine etanşat.