AcasăAcasă
Ulei de măslineUlei de măsline
ReţeteReţete
Întrebări frecventeÎntrebări frecvente
ContactContact

Verdial (de Bajados şi de Velez-Malaga)

Verdial (de Badajos şi de Velez-Malaga) este o specie de măslini originară din Andaluzia, ce cunoaşte o mare varietate de subspecii. Totuşi, genul este uşor de recunoscut pentru că fructul este mare şi are o coajă, groasă, specifică. În prezent, se cultivă în mai multe zone din Andaluzia (Cordoba, Malaga, Granada, Sevillia şi Huelva) şi Extramandura (Badajos), preponderent în Catalonia şi Aragon. Măslinul are dimensiuni medii şi este rezistent la uscăciune. Fixează foarte bine solul şi permite altor culturi sa crească printre plantaţia de măslini. Măslina este asimetrică şi foarte mare, are cca. 5,9 gr. şi este dificil de cules prin mijloace mecanice, se coace târziu şi este greu de rupt. Are avantajul unui procent ridicat de ulei (aprox. 22%). Datorită faptului ca se pretează la murat şi este mare şi pentru consum. Raţia pulpă/sâmbure este ridicată de 7,2 iar coacerea este târzie. Denumirea de origine se află sub protecţie. Uleiul este foarte uşor şi are tendinţa de oxidare. Uleiul prezintă o aromă de fructe nu este deloc amărui şi nici picant. Este cel mai bine pus în valoare la salate ca şi pentru aromarea finală a peştilor la grătar sau a legumelor verzi gătite sau gratinate ca şi pentru frăgezirea feliilor de pâine prăjite. Poate fi utilizat doar ca o aromare finală a preparatelor deja scoase din cuptor pentru o savoare şi fineţe deosebită. Uleiul în sine, este de regula utilizat în cupaje, cel mai adesea cu Hojiblanca ce-i confer un echilibru din punct de vedere al acizilor graşi si al antioxidanţilor. Acest ulei în forma lui pură, mod special trebuie păstrat la loc întunecos şi rece, bine etanşat.