AcasăAcasă
Ulei de măslineUlei de măsline
ReţeteReţete
Întrebări frecventeÎntrebări frecvente
ContactContact

Ulei virgin de măsline

 

Uleiurile virgine de măsline se clasifică şi sunt descrise după cum urmează:

(a) Uleiuri extravirgine de măsline

 Uleiurile virgine de măsline având aciditatea liberă maximă raportată la acidul oleic de 0,8 g la 100 g dar având şi alte caracteristici aferente celor ce se încadrează în această categorie. Aceste uleiuri sunt uleiuri superioare din punctul de vedere al conţinututui, compoziţie şi al caracteristicilor organoleptice.
(b) Uleiurile virgine de măsline
Uleiurile virgine de măsline aciditatea liberă maximă raportată la acidul oleic de 2,0 g la 100 g dar, având şi alte caracteristici aferente celor ce se încadrează în această categorie. Sunt uleiuri bune din punct de vedere calitativ şi al caracteristicilor organoleptice.

(c) Uleiurile măsline tip lampant
Uleiurile virgine de măsline aciditatea liberă mai mare de 2,0 gr la 100gr  raportată la acidul oleic dar, având şi alte caracteristici aferente celor ce se încadrează în această categorie. Sunt uleiuri inferioare, improprii ca atare pentru consum. Sunt utilizate fie pentru a fi rafinate ulterior, fie pentru obţinerea unor preparate cosmetic (în general săpun), fie folosite ca şi combustibil.

 

Toate celelalte tipuri de uleiuri de măsline sunt obtinute prin mijloace fizico-chimice (temperaturi ridicate şi/sau solvenţi organici) pentru a extrage tot ceea ce a mai rămas în masa de măsline presate (de acum, numite turte de măsline) sau combinaţii de uleiuri (se adaugă o proporţie foarte mică de ulei extravirgin de măsline între 4-7%) pentru a da o oarecare savoare uleiurilor, care sunt denumite pompos “ulei de măsline pur”!!!