AcasăAcasă
Ulei de măslineUlei de măsline
ReţeteReţete
Întrebări frecventeÎntrebări frecvente
ContactContact

Cum stiu ca uleiul meu de masline este de calitate?
Toate informatiile privind calitatea unui ulei de masline extravirgin trebuie sa fie inscriptionate pe eticheta: tipul maslinului, regiunea de provenienta, producatorul, aciditatea, indicele de peroxizi, absorbtia spectrului UV si calitatile organoleptice atestate de un expert neutru - nu al producatorului. Daca informatiile despre calitate lipsesc, atunci produsul trebuie privit cu circumspectie.
Evitati uleiurile in care nu se precizeaza tara in clar tara de provenienta. Exprimari de genul "Produs fabricat in UE" inseamna ca uleiul a fost importat si imbuteliat intr-o tara diferita de cea de origine cu consecinte asupra calitatii continututlui.
De ce dieta mediteraneana este sanatoasa?
Numeroase studii efectuate in decursul anilor au demoonstrat ca dieta mediteraneana aduce benficii insemnate celor care o consuma. Cel mai frapanta concluzie este ca atat cancerul cat si incidenta bolilor cardoivasculare este extrem de mica la popultaiile ce consuma in mod regulat ulei de masline comparativ cu popuatiile care consuma preponderent grasimi de origine animala (altele decat pestele).
De ce este scump uleiul de masline?
Uleiul de masline este un ulei scump deoarece este greu de produs. Culesul maslinelor nu se preteaza la mecanizare, ca si presarea la rece de altfel, care se face (ca si tehnologie) ca acum 2.000 de ani. Doar materialele si punerea in functiune a presei sunt moderne. Dat find faptul ca este un ulei scump este in atentia falsificatorilor deoarece, prin falsificare se obtin profituri mari. 
De ce sa consumam ulei de masline extravirgin?
In primul rand, ueiul de masline extravirgin este mai intati un medicament si o asigurare de sanatate si apoi un aliment. Este un extract concentrat de sanatate lichida. Foarte multe medicamente pentru inima contin, in realitate, ulei extravirgin de masline. Asa zisii compusi omega 3, 6 si 9 sunt in fapt acizi grasi proveniti direct din uleiul de masline.Cu cat calitatea uleiului extravirigin de masline este mai ridicata, cu atat continutul in acizi grasi mono si polinesaturati (omega 9, 6 si 3) este mai mare. 
De ce sa consumam ulei extravirgin cu un continut ridicat de polifenoli?
Polifenolii se combina cu radicalii liberi prezenti in organism neutralizandu-i, si astfel, este diminuat semnificativ riscul de a face cancer. Speciile de maslin cu cel mai ridicat continut de polifenoli sunt urmatoarele: Coratina, Cornicabra, Koroneiki, Moraiolo, Picual. Cu continut peste medie mai sunt si: Bosana, Chemali, Manzanillo, Picholine, P. Marocaine si Verdial Huevar.