AcasăAcasă
Ulei de măslineUlei de măsline
ReţeteReţete
Întrebări frecventeÎntrebări frecvente
ContactContact

Oţet balsamic de Modena
Aciditate 6° PET normal 5L

Oţetul balsamic de Modena este cunoscut încă din Evul Mediu, prima atestare documentară fiind facută în anul 1064. Reţeta tradiţională, "Aceto Balsamico di Modena", beneficiază astăzi de denumire de origine geografică protejată, fiind sub jurisdicţia atât a legislaţiei italiane cât şi la nivelul Uniunii Europene. În prezent, există trei categorii de oţet balsamic, în funcţie de modul şi tehnologia de producţie. Cea mai valoroasă, reţeta traditională, presupune depozitarea oteţului balsamic, în butoaie de lemn, timp de peste 12 ani. Cele emai bune sunt cele de stejar, care îi şi conferă culoarea specifică, inchisă. Spre deosebire de butoaiele cu vin, care se păstrează în pivniţă, cele de oţet sunt depozitate în pod. Periodic, butoaiele se schimbă, iar volumul acestora se reduce. Ceea ce rezultă la final este un sirop concentrat, a cărui valoare creşte odată cu timpul. Producătorii din zonă marcheaza sticlele în funcţie de vechime, cu diferite etichete colorate. Eticheta aurie, cea mai valoroasă, se aplică pe produsele a căror vechime trece de 25 de ani, iar preţul unei astfel de sticle de 100ml poate ajunge şi la peste 400$. Limita admisă pentru oţetul balsamic este între 6 şi 15° tărie acetică. O a doua categorie cuprinde produsele comerciale, realizate pe scară industrială, iar o a treia, aşa cum este oţetul nostru, un mix între produsul comercial şi cel tradiţional.

Oţetul nostru balsamic de Modena se foloseşte în bucătarie pentru salate, marinate sau sosuri, dar şi pentru asezonarea bucatelor din carne. Dă o savoare aparte deserturilor din îngheţata sau  salatelor de fructe.  Are marea calitate de a nu irita stomacul indiferent de cantitatea consumată, fiind net superior oţetului de mere şi miere.