AcasăAcasă
Ulei de măslineUlei de măsline
ReţeteReţete
Întrebări frecventeÎntrebări frecvente
ContactContact

  • Cum sa alegi un ulei de măsline de calitate
    Uleiul de măsline extravirgin este cea mai bună calitate de ulei de măsline, ulei obţinut la rece prin minimum de mijloace mecanice, fară prelucrări termice sau chimice. Dar chiar şi între aceste uleiuri există deosebiri mari. Pentru a face o bună alegere trebuie să aveţi în vedere (aceste caracteristici sunt trecute pe etichetă):
       1.    Aciditate cât mai mică max. 0,8 %;

       2.      Conţinut de peroxizi cât mai mic max. 20 meqO2/kg;
       3.    Indicii de absorbţie a spectrului UVspecific K270<0,22 şi K232<2,7;

       4.      Caracteristicile organoleptice (gust şi miros) caracterizate ca fiind perfecte.

  • Important!
    Uleiul de măsline are câţiva inamici naturali. Printre aceştia, putem enumera:

    Oxigenul

    Metalul

    Lumina şi în special razele solare

    Temperatura ridicată

Tipuri de uleiuri de măsline

 Denumirea de “ulei de măsline” se aplică unei categorii eterogene
 
Definirea calităţii uleiurilor de măsline în concordanţă cu Documentele Uniunii Europene ce reglementează şi definesc uleiurile de măsline şi a uleiurilor din turte de măsline (art. 35 din 01.11.2002) se face după cum urmează:
 
  • Ulei de măsline virgin
  • Ulei de măsline rafinat
  • Ulei de măsline pur (rafinat + virgin)
  • Ulei de măsline pomace nerafinat
  • Ulei de măsline pomace rafinat
  • Ulei de măsline pomace

Ulei virgin de măsline

Uleiurile virgine de măsline sunt uleiuri obţinute din fructele măslinului, în principal, prin mijloace mecanice sau alte mijloace fizice în condiţiiile în care, acestea, nu conduc la o alterare a uleiului, care nu sunt supuse nici unui atfel de tratament decât spălare, decantare, centrifugare sau filtrare, spre deosebire de uleiurile obţinute prin utilizarea solvenţilor or a altor adjuvanţi cu acţiune chimică sau biochimică ori obţinute prin procesul de reesterificare sau prin amestec cu alte uleiuri de orice alt tip.

  • “Persoanele care au un regim alimentar bogat în legume, fructe, ulei de măsline şi peşte prezintă un risc scăzut de a se dezvolta diabetul de tip 2. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Toronto, care au constatat că dieta mediteraneană înjumătăţeşte riscul apariţiei acestei boli. Rezultatele studiului, publicat în University of Totronto Critical Care Medicine Journal , vin să sprijine cercetările anterioare care au sugerat că acest regim alimentar reprezintă cheia în prevenirea acestei afecţiuni cu care se confruntă 170.000 de persoane numai în provincia Ontario.”

    PhD. John Franklin
  • "Uleiul de măsline este bogat în fitonutrienţi, vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind ideal pentru gătit pentru ca nu işi pierde proprietaţile la încălzire decât la peste 210 ° Celsius"

    Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi